İçeriğe geç

Çorumun Yeni Adı Nedir

Çorum’un diğer adı nedir?

MÖ 90-80 yılları arasında Pontus Krallığı’na bağlı Kapadokya valisi olan Gordios’a dayanır. Gordios döneminde Gordiana olarak adlandırılan bölge, Gordios’un hükümdarlığından sonra da uzun süre aynı ismi taşımaya devam etmiştir. Gordiana önce Gordum, sonra da Çorum adını almıştır.

Çorum hangi ilden ayrıldı?

Ankara Savaşı’ndan sonra Osmanlı birliğini sağlayan Çelebi Mehmet ve oğlu (1413) II. Murat’ı Amasya valisi olarak atadı. Bu dönemde Çorum Sancağı Amasya’ya bağlandı. Cumhuriyet döneminde Çorum, 20 Nisan 1924’te ilk kez şehir statüsüne kavuştu.

Çorum’un en büyük ilçesi adı nedir?

Osmancık, merkez nüfus bakımından Sungurlu’yu geride bırakarak nüfus bakımından Çorum’un en büyük ilçesi oldu. Osmancık’ın nüfusu 30.781 olarak bildirilirken, ilçe merkezi Sungurlu’nun nüfusu 30.456 idi. Toplam nüfus bakımından Sungurlu ilk sırada yer alıyor.

Çorum’u kim fethetti?

Beş bin yıldır pek çok medeniyete ev sahipliği yapan, farklı kültürleri bünyesinde barındıran, geçmişten geleceğe bir köprü vazifesi gören Çorum, 1071 Malazgirt Meydan Muharebesi’yle Anadolu’nun Selçuklu egemenliğine girmesinin ardından, 1075 yılında Danişment Ahmet Gazi tarafından Türk egemenliğine girdi.

Çorum’un yeni ismi nedir?

Sürpriz değişiklikler arasında Çorum’un isminin değişmesi de yer aldı. Çorum’un yeni adı yapay zeka tarafından “Amasya Çevresi” olarak belirlendi. Artık Sivas’a “Şehriye”, Tokat’a “Kalevana”, Kayseri’ye “Marşeş” denecek. Çorum’a “Amasya civarı”, Kırıkkale’ye “Ayvalı” ve Kırşehir’e “Kiriyakos” deniyordu.

Çorum’un sembolü nedir?

Çorum ili leblebisiyle meşhurdur.

Çorum hangi Türk boyundandır?

Tarihçe: İlçemiz Bayat ismini, Oğuzların 24 boyundan biri olan Oğuz Han’ın büyük oğlu Gün Han’ın ikinci oğlu olan Kayı’dan almıştır.

Çorum’un kaç tane ilçesi var?

Çorum’da toplam 14 ilçe bulunmaktadır. Çorum’un ilçeleri şöyle: Çorum (Merkez), Alaca, Bayat, Boğazkale, Dodurga, İskilip, Kargı, Laçin, Mecitözü, Oğuzlar, Ortaköy, Osmancık, Sungurlu ve Uğurludağ.

Çorum en büyük kaçıncı şehir?

Yüzölçümü 12.820 km² olan ve Türkiye illeri arasında alan değeri bakımından 19. sırada yer alan Çorum ilinin 1927 yılında yoğunluk değeri 22 kişi iken, 2014 yılında yoğunluk değeri 41 olarak gerçekleşti.

Çorum’un en büyük köyü hangisidir?

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre Çorum’un en büyük köyü Osmancık ilçesine bağlı Öbektaş köyüdür. 2007 yılında nüfusu 2.000 olan köyde şu anda 1.400 kişi yaşamaktadır.

Çorum’un en büyük mahallesi hangisi?

En yüksek nüfus, Çorum’un en büyük ilçesi olan Ulukavak’tadır. Nüfus, 2022’de 61.764’ten 1.821 kişi azalarak 59.943 kişiye düşmüştür. Çepni ilçesinin nüfusu 3.352’den 3.892’ye yükselmiştir.

Çorum’un ünlü nedir?

Çorum denince akla ilk gelen şey leblebidir. Sadece Türkiye’de değil tüm dünyada meşhur olduğu söylenebilir. Öte yandan kebabı, mantısı ve dolmasıyla da meşhurdur. Ayrıca Çorum, tarihi ve kültürü açısından önemli bir turizm şehridir.

Çorum kimin başkenti?

1986 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne eklenen Hattuşa (Çorum, Boğazköy), Hitit İmparatorluğu’nun başkenti olarak yüzyıllardır Anadolu’da çok önemli bir merkez olmuştur. İlk sahipleri olan Hattiler tarafından daha önce “Hattuş” olarak adlandırılan şehir, Hitit egemenliğine girdikten sonra “Hattusa” adını almıştır. M.Ö.

Çorum çepni mi?

Özellikle Karadeniz bölgesinin, özellikle kıyı kesimlerinin Türkleşmesinde ÇEPNİ halkı önemli rol oynamıştır. Anadolu’nun fethinden sonra bölgeye yerleşen Türklerin Çorum bölgesini uyku yeri ve mera olarak kullandıkları kayıtlarda yer almaktadır.

Çorum hangi uygarlığa aittir?

7 bin yıl öncesine dayanan kültürel verilerin bulunduğu Çorum’da, ilk örgütlü devleti kuran Hititlerin ilk başkenti Hattuşa yer alıyor. Anadolu’nun kalbindeki Hattuşa, UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilen ülkemizin 9 değerinden biri.

Çorum hangi Türk boyundandır?

Tarihçe: İlçemiz Bayat ismini, Oğuzların 24 boyundan biri olan Oğuz Han’ın büyük oğlu Gün Han’ın ikinci oğlu olan Kayı’dan almıştır.

Osmancık ismi nereden gelmiştir?

1075 yılında Türk egemenliğine girmiştir. Bu tarihten sonra Oğuzların Alayunt kabilesinden Sorgun kabilesi beyi Şerafettin Osman Gazi bölgeye emir olarak atanınca kabilesinin adını buraya vermiş ve şehrin adı olan Eflanos da Sorgun olarak anılmıştır.

Çorum’un ünlü nedir?

Çorum denince akla ilk gelen şey leblebidir. Sadece Türkiye’de değil tüm dünyada meşhur olduğu söylenebilir. Öte yandan kebabı, mantısı ve dolmasıyla da meşhurdur. Ayrıca Çorum, tarihi ve kültürü açısından önemli bir turizm şehridir.

Çorum’un kaç beldesi var?

Çorum İlçe Sayısı: 13 Belediye Sayısı: 16 Belde Sayısı: 2 Köy Sayısı: 757

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir