Giresunlular hangi boy?
1515 yılı nüfus kayıtlarına göre, bugünkü Giresun ve çevresinin illeri Çepni yerleşim yerleri oldukları için Çepni Vilayeti olarak adlandırılıyordu. Çepniler, Akkoyunluların başlıca gücünü oluşturan kabilelerden biridir.
Çepniler hangi Türk boyu?
Tarihsel olarak Çepni aşiretinin Oğuzların, Türkmen Çepni aşiretinin, Üçoklar’ın sol kanadının ve Oğuz kağanının oğlu Gök Han’ın soyundan geldiği kabul edilir. Çepniler, Doğu Karadeniz bölgesinin Türkleşmesinde önemli rol oynamıştır.
Giresun halkı Çepni mi?
Giresun (Yunanca: Κερασούντα, romanize edilmiş: Kerasunta) Giresun ilinin merkezidir ve Karadeniz Bölgesi’nin doğu Karadeniz bölümünde yer almaktadır. Giresun, Osmanlı İmparatorluğu’nun idari bölgelerinden biri olan Vilayet-i Çepni’nin merkeziydi. Giresun’un yerli nüfusu Çepni halkından oluşmaktadır.
Karadenizliler hangi Türk boyundan?
Karadeniz’in bugünkü demografik yapısını şekillendiren iki büyük göç hareketinden biri Kıpçaklaşmış Çepniler tarafından gerçekleştirilirken, diğeri ise Karadeniz’e Kumanlarla birlikte hakim olan ve Kırım Hanlığı’nın başlıca unsurlarından biri olan Kıpçaklar tarafından gerçekleştirilmiştir.
Giresun hangi soydan?
Trabzon’a bağlı Giresun ve çevresi Moğol etkisi altına girdi. O dönemde Oğuzların Üçok koluna bağlı boylardan biri olan Çepniler Ordu, Giresun ve Trabzon illerine yerleşmeye başladılar.
Çepnilerin kökeni nereden gelir?
24 Oğuz boyunun en kalabalık olanlarından biri, Oğuz Han’ın altı oğlundan biri ve aynı zamanda Gök Han’ın dört oğlundan biri olan Üç Ok’un Gün Han koluna mensup “Çepni” boyudur. Gök Han’ın diğer üç oğlu Bayındır, Peçenek ve Çavuldur (Çavundur)’dur.
Çepniler laz mıdır?
Bugün bu bölgede Lazca konuşan hiçbir köy olmamasına rağmen, bölge Çepni Türklerinin yaşadığı ve hatta Osmanlı döneminde bölgenin adının “Çepni” olduğu göz önüne alındığında, bölge halkını sanki Laz etnik grubuna aitmiş gibi düşünmek çok yanlış bir yaklaşımdır.
Ne türkü olduğumuzu nasıl anlarız?
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün “Aile Ağacı Sorgulama” servisinden elektronik yönetim kapsamında veya www..tr adresindeki “Hizmetler/Elektronik Sorgulama” menülerinden erişim sağlanabilmektedir.
Çetmi soyu nereden gelir?
Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde bir köy. Benim köyüm. Germec*’in hemen kıyısında yer alır. Köylüler olarak “çetme” deriz ama kimse doğru olanın ne olduğunu bilmez. Ancak bir rivayete göre Çetmi ismi Çepni’den gelir. Kastamonu’nun en büyük köylerinden biri olduğu söylenir.
Giresunun kökeni nereye dayanır?
Giresun, Milet kolonisi olarak kurulmuştur. Yunanca adı “Kerasus”tur. “Kiraz diyarı” adının yabani kiraz ağaçlarından türemiş olabileceği söylenmektedir. Giresun, 1397 yılında Türkmen hükümdarı Emir Oğlu Süleyman Bey tarafından fethedilmiş ve bir Türk yurdu haline gelmiştir. Eski Türkler şehre Vilayet-i Çepni adını vermişlerdir.
Giresunlular laz mı?
Giresun halkının kökeni M.Ö. 1200 yıllarında Anadolu’ya göç eden Lazlara kadar uzanmaktadır.
Giresunlular nereden gelmiştir?
GİRESUN TÜRK FETHİNDEN ÖNCE 7. yüzyılda Kimmerler ve Sakların Karadeniz’e göç etmesiyle birlikte Oğuz unsurları da bu bölgeye yerleşmiştir. Oğuz boyları Yazır, Döğer, Avşar, Karkın ve Halaç bu bölgede yaşamaktadır. Heftalitler, Kuşanlar, Peçenekler, Hazarlar, Hunlar ve Kıpçakların yerleşim yerleri vardır.
Çepnilerin atası kimdir?
Çepniler, eski bir Türk boyu olup soyları, Oğuzların Uçoklar kolundan Gök Han’ın dördüncü oğlu “Çepni”ye dayanır.
Çepni boyu alevi mi?
Çepniler aslen Alevi-Türk topluluğudur. Ancak Karadeniz bölgesinde yaşayan Çepniler zamanla asimile olmuş ve Sünnileşmişlerdir. Bursa, Balıkesir ve İzmir civarındaki köylerde yaşayan halk Alevi kültürünü sürdürmektedir.
Çepniler hangi dilleri konuşur?
Bugün Türkçede bir Çepni lehçesi (Giresun lehçesi) vardır. Bu Çepni lehçesi, Çepni dilinin Türkçeleştirilmiş halidir. Çepni lehçesi ile Çepni dilinin birbirinden farklı olduğunu, ancak aynı zamanda birbirine benzeyen ifadelerin de olduğunu bilmek önemlidir.
Giresun Görele hangi Türk boyu?
Türkiye’nin çeşitli bölgelerine yerleşen bir Türk boyu olan Çepniler, Doğu Karadeniz’in Şalpazarı-Ağasar, Görele, Eynesil, Tirebolu bölgelerinde; Ege Bölgesi’nde Balıkesir, Aydın, Manisa ve İzmir’de; Akdeniz’de Adana civarında; Orta Anadolu’da Sivas civarında; Marmara’da İzmit, Bursa ve Bolu civarında…
Giresunun kökeni nereye dayanır?
Giresun, bir Milet kolonisi olarak kurulmuştur. Yunanca adı “Kerasus”tur. Yabani kiraz ağaçları nedeniyle adının “kiraz diyarı” olabileceği söylenmektedir. Giresun, 1397’de Türkmen hükümdarı Emiroğlu Süleyman Bey tarafından fethedilmiş ve Eski Türk İmparatorluğu’nda Vilayet-i Çepni adıyla anılan bir Türk yurdu olmuştur.
Bayat boyu hangi illerde?
Anadolu’da Nevşehir (Kozaklı ilçesi) ve Hacıbektaş ilçesine bağlı Büyükkışla köyü ile bölgede (Avanos ilçesi, İğdelikışla köyü ve Kuyulukışla köyü) Bayat boyu aileleri yaşamaktadır. Bayat aşiretinin en büyük aşiretlerinden biri olan Elbeyliler, Sivas, Kilis, Gaziantep, Halep ve Rakka bölgelerinde yaşıyor.
Giresunlular nereden gelmiştir?
GİRESUN TÜRK FETHİNDEN ÖNCE 7. yüzyılda Kimmerler ve Sakların Karadeniz’e göç etmesiyle birlikte Oğuz unsurları da bu bölgeye yerleşmiştir. Oğuz boyları Yazır, Döğer, Avşar, Karkın ve Halaç bu bölgede yaşamaktadır. Heftalitler, Kuşanlar, Peçenekler, Hazarlar, Hunlar ve Kıpçakların yerleşim yerleri vardır.