Echel ne demek Osmanlıca?
Osmanlıca echel kelimesi; çok cahil, çok bilgisiz, aşırı cahil anlamına gelir. TDK sözlüğüne “echhel” kelimesini eklerken, anlamını “çok cahil, çok bilgisiz” olarak aktarır.
Gaza Osmanlıca ne demek?
Eski sözlüklerde dar anlamda “düşmana karşı mücadele, sefer, savaş” olarak tanımlanan kelime, zamanla İslam’ın yayılması, Müslümanların hâkimiyetindeki toprakların genişletilmesi gibi amaçlarla yapılan akınlara katılma ve “savaşma” anlamını kazanmıştır.
Cidal ne demek Osmanlıca?
Fıkıh ve hadis kitaplarında kullanılan “cidal” kelimesi “cedel” kelimesinden türemiştir. “Cedel” kelimesi şiddetli bir şekilde kavga etmek ve tartışmak anlamına gelirken, “cidal” kelimesinin ilk anlamı savaştır. Sık sık tartışan kişiler kavgacı olarak tanımlanır.
Osmanlıca ilal ne demek?
İsim. Arapçada, kök harfleri و, ا ve ي harflerinden birini içeren fiillerin çekimi sırasında bu harflerin kaybolması veya başka bir harfe dönüşmesi olayı.
Ecsad ne demek Osmanlıca?
Maddeler, cisimler: “Ecsad-ı seb’a: Yedi cisim.” “Ummu’l-ecsad: Cıva.”
Elka ne demek Osmanlıca?
(c.: elkâ) değersiz, aşağılık nesne.
Guzza ne demek?
Sözlükte “savaş” anlamına gelen bu kelimenin adı “Gazi” olup, anlamı “Guzat” ve “Guzza” olup, düşmana karşı savaşmak ve onu yağmalamak anlamına gelmektedir.
Osmanlıca gurre ne demek?
Gurre, atın alnındaki parlaklık, ışıltı ve beyazlık anlamına gelen bir kelimedir. Osmanlıca bir kelimedir ve bu nedenle çoğunlukla antik çağlarda kullanılmıştır.
Eski Türklerde gaza nedir?
Gazze, büyük Müslüman devletlerin veya sınır beyliklerinin İslam dinini korumak veya yaymak için Müslüman olmayanlara karşı yürüttüğü kutsal savaşa verilen isimdir. Katılanlara gaziler, savaşta ölenlere ise şehit denir. Bu savaşta ele geçirilen mallara ganimet denir.
Cibal ne demek Osmanlıca?
Cibal (Farsça: جبال), doğuda Kebir Çölü, güneydoğuda Fars, batı ve güneybatıda Irak-ı Arab, kuzeybatıda Azerbaycan ve kuzeyde Elbrus Dağı ile çevrili bir bölgedir. Cibal kelimesi Arapça kökenli çoğul bir kelimedir ve “dağlar” anlamına gelir. Ayrıca Zagros Dağları’na da dağlar olarak atıfta bulunur.
Zede ne demek Osmanlıca?
Osmanlı Türkçesi [1] dövdü, vurdu. [2] vurdu, dövdü. [3] Bununla karşılaştı ve bağımlısı oldu.
Cibayet ne demek Osmanlıca?
Câbi, Osmanlı döneminde vergi ve gelir toplayan kişilerdir. “Toplamak” anlamına gelen “to cibayet” kökünden gelir. Vakıf toplayıcısı, Osmanlı İmparatorluğu’nda buna uygun olarak kullanılan bir terimdir.
Ayal ne demek Osmanlıca?
Arapça kökenli olan ayal kelimesinin sözlük anlamı eştir. Osmanlı döneminde, karı koca birbirlerine Ayal veya Iyal diye hitap ederlerdi. Ayal, çocuk kelimesinin çoğulu olarak da kullanılır. Ayal, aileye bakmak ve onlar için çalışmak anlamına gelir.
Ahvali ne demek Osmanlıca?
Ahval, hal kelimesinin çoğulu anlamına gelir. Durum, olay, durum gibi farklı anlamlarda kullanılır.
İ lal ne demek?
İ’lâl Tanımı İ’lâl, sözlükte ﱠﻞَﻋَأ fiilinin mastarı olup “hastalık, hasta eden, felakete yol açan” anlamına gelir. (İbn Manzûr, 1990: XI, 471.; el-Fîrûzâbâdî, 2005: 1035)
Ede ne demek Osmanlıca?
Ede, Kahramanmaraş bölgesinde çok yaygın olarak kullanılan ve ağabey, usta, büyük anlamına gelen bir kelimedir. Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluş yıllarına ait kayıtları incelerseniz, “dede” anlamında kullanıldığını görürsünüz.
Cüllah Osmanlıca ne demek?
Türkler arasında kullanımı çok eski zamanlara dayanan Cullah kelimesi, Osmanlı İmparatorluğu’nda dokuma, örme anlamında kullanılmıştır. Çoğunlukla pamuk dokuyan usta dokumacılar tarafından kullanılmıştır.
Osmanlıca ebe ne demek?
“Anne, büyükanne” anlamına gelen Eski Türkçe “ebe” veya “epe” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, “baba, büyükbaba” anlamına gelen Eski Türkçe aba veya apa kelimesiyle ilişkilidir. Bu kelime çocuk dilinden türemiştir. Çoğu yakından ilişkili terim gibi, bebek konuşmasından ödünç alınmıştır.
Cerîde ne demek Osmanlıca?
Kökeni: “Ceride” kelimesi Arapça kökenli olup “جريدة” (jarida) kelimesinden türemiştir. Anlamı: “Ceride” kelimesi gazete veya dergi anlamına gelir.